Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Arhiva vesti arrow LEKOVITIM STAZAMA VALJEVSKIH PLANINA
LEKOVITIM STAZAMA VALJEVSKIH PLANINA PDF Štampaj E-pošta

 

U nedelju 01.06.2008. u selu Podbukovi, u domaćinstvu Mila Obradovića, održana je  osmi put za redom, manifestacija pod nazivom ’’Lekovitim stazama Valjevskih planina’’. Organizatori su bili Društvo za proučavanje lekovitog bilja, Gljivarsko društvo Valjevo i Udruženje domaćina Valjevo dok je generalni sponzor bio HTD Vujić Valjevo.

Cilj ove manifestacije je bila obuka u pravilnom raspoznavanju, sakupljanju i korišćenju samoniklog jestivog bilja i šumskih plodova. Posebno se govorilo o primeni jestivog bilja i šumskih plodova u kulinarstvu, kao značajanom aspektu razvoja seoskog turizma, jer je jedna od osnovnih usluga u seoskom turizmu upravo usluga ishrane gostiju.


Manifestacija je i ove godine okupila ljubitelje prirode, kako iz našeg grada tako i iz okolnih opština, a bilo je i gostiju iz Vojvodine.
U okviru manifestacije je organizovan i završetak projekta ’’Jačanje kapaciteta u nivou usluga seoskog turizma’’ čiji je nosilac Regionalna Privredna Komora Valjevo, a koji se odnosio na edukaciju seoskih domaćina sa prostora desetak susednih opština vezan za kvalitetnije bavljenje seoskim turizmom. Ova završnica projekta je imala zadatak da istim domaćinima pokaže pozitivan primer prakse, gde su oni na licu mesta imali priliku da vide i posavetuju se sa domaćinom Milom oko detalja uspešnog poslovanja. Budući da je ovaj projekat finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ceremoniju samog otvaranja manifestacije je obavio savetnika Ministra poljoprivrede, gospodin Veljko Đorđević pri čemu je rekao da je ovo idealan primer ruralnog razvoja i odlična simbioza između ljudi i prirode, što će oni kao Ministarstvo zasigurno i u budućnosti  podržavati.


Prvi deo manifestacije se odnosio na terenski rad, odnosno sakupljanje reprezentativnih uzoraka bilja na terenu, dok su se zaštićene vrste samo pokazivale. Vodič kao i determinator ubranog bilja bio je dipl.ing.hortikulture Dragan Nedeljković, koji je izvršio detaljnu determinaciju po povratku u domaćinstvo. Takođe je održao i eduaktivno predavanje na temu lekovitog i jestivog bilja, na koje se nadovezao i recital učenika poljoprivredne škole. Svake godine se posebna pažnja posvećuje jednoj biljnoj vrsti. Ove godine je to bila lipa, tako da je ceo program imao naziv ’’Priča stare lipe’’. U isto vreme su bili izloženi i crteži dece iz poljoprivredne škole kao i pete osnovne škole na temu samoniklog bilja. Manifestaciju su propratili i mladi istaživači koji su izložili svoje preparate od lekovitog bilja, ali i umetnica Snežana Ilić koja, kao osnovni materijal za svoje slike, isključivo koristi prirodno bilje, od kog stvara različite motive.
Vrhunac manifestacije je bila degustacija par jela sa jestivim biljem poput pasulja sa koprivom i majčinom dušicom, ako i projarica sa zeljem, gde su posetioci imali priliku i da okuse ono o čemu se prethodno govorilo.Na samom završetku, podeljene su nagrade najboljim bera
čima kao i najboljim crtežima.

 
< Prethodno   Sledeće >
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell