Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Gradska naselja arrow UB
UB PDF Štampaj E-pošta

Ub je gradsko naselje i centar istoimene opštine (457 km2, 38 naselja) i središte tamnavskog kraja, podignut na obalama Uba, desne pritoke Tamnave. Nalazi se 43 km severozapadno od Valjeva i 85 km jugozapadno od Beograda.

Smatra se da ime grada potiče od keltskog apelativa AMBE, što znači potok, rečica.

 ub
www.gradub.com

Od grada se zvezdasto račvaju putevi ka Koceljevi, Banjanima, Lajkovcu i okolnim naseljima, duž kojih se grad zrakasto fizionomski širi i postepeno transformiše u savremenu urbanu sredinu. Odlikuje se znatnom i dugovremenom urbanističkom uređenošću i komunalnom infrastrukturom. Spada u stara naselja. Srednjevekovna župa Ub pominje se 1426. god. za vreme kralja Žigmunda, a preteču današnjeg naselja podigli su Turci u 18. veku na padinama brda Vučjak, kao karavansku stanicu na putu Beograd-Sarajevo. Posle oslobađanja od turske okupacije, naselje je premešteno na desnu obalu Uba, a jedan od glavnih razloga bilo je lakše snabdevanje vodom. Kroz istoriju ima različit funkcionalni značaj, fizionomsku i demografsku veličinu: 1884. - varoš, 108 kuća i 354 duše; 1866.-varošica, 1979 žitelja, 1921. - varošica 238 domova i 1156 žitelja. Stanovništvo je srpsko, doseljeno uglavnom iz tamnavskih, kolubarskih i podgorskih sela posle Prvog i Drugog srpskog ustanka, a naročito posle Drugog svetskog rata.

Od kulturno istorijskih spomenika svakako je najznačajniji crkva-manastir u selu Dokmir koji potiče iz 15. veka. Preciznija istraživanja ukazuju da je manastir obnovljen 1415. godine tako da se s pravom može tvrditi da manastir potiče i iz nekog ranijeg perioda (Grupa autora, 2001).

 
< Prethodno   Sledeće >
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell