Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Gradska naselja arrow LJIG
LJIG PDF Štampaj E-pošta

Ljig je živopisan gradić sa oko 3000 stanovnika, urbani centar i sedište istoimene opštine (279 km2, 27 naselja i 14629 stanovnika), lociran na istoimenoj reci, na nadmorskoj visini od 152 m. Ibarskom magistralom je povezan sa Beogradom (87 km), Čačkom (70 km), Kraljevom (120 km), a asfaltnim putem preko Mionice, sa Valjevom (35 km), te predstavlja značajan saobraćajni čvor.

Ime dobija po istoimenoj reci (geografski naziv Ljig pominje se u ugarskim dokumentima 1392. godine kao Lygh i 1426. godine kao Ligh, oba puta kao ime župe koja ime nosi po reci. Odlikuje se znatnom urbanističkom uređenošću, po proglašenju za varošicu 1922. godine dobija prvi regulacioni plan.

Saobraćajni položaj odredio je prostorni razvoj i centralne funkcije naselja. Položaj uz Ibarsku magistralu, komunikaciju evropskog značaja, na mestu gde se u nju uključuju regionalni put (Valjevo-Mionica-Ljig-Belanovica-Aranđelovac), određuje tranzitnost i čvornost kao važnu odliku urbanog razvoja, njegovu savremeno prostorno-fizičku strukturu i saobraćajnu funkciju. Nosioci razvoja su industrija (DP “Granit peščar”, eksploatacija i obrada građevinskog kamena), turizam (banjski centar), zanatstvo i trgovina (Grupa autora, 2001).

Na samom ulazu u Ljig, iz pravca Beograda, podignuta je, kao obeležje bitke za Ljig, velika skulptura bombaša (rad vajara Ota Loga). Spomenik simbolizuje heroizam boraca-partizana ispoljen u bici za Ljig. U selu Ba, u blizini jednog od izvorišta reke Ljig, podignuta je crkva u doba Nemanjića, koja je kasnije  rušena, a obnovljena u prvoj polovini 19. veka.

U Slavkovici nedaleko od Ljiga, postoje konzervirani ostaci manastira Vavedenje za koje se pretpostavlja da potiču iz 9. veka.

Planinski venac Rajac jedno je od područja na kojem je srpska Prva armija pod komandom generala Živojina Mišića, porazila austrougarsku vojsku u čuvenoj Kolubarskoj bici, 1914. godine. Tu na Rajcu, nalazi se Spomenik “1300 kaplara”, posvećen Đačkom bataljonu koji je učestvovao u ovoj bici.

Ljig je kao što je poznato postao banja, a samim tim i turističko mesto. Banja Ljig je u sklopu varošice. Geografski položaj banje je izvanredan, nalazi se u podnožju planine Rajac (864 mnv) i brda Oskoruše (200 mnv). Banjski kompleks se prostire uz reku Ljig do reke Kačer.Svake sezone banju Ljig poseti nekoliko stotina turista.

 
< Prethodno   Sledeće >
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell