Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Turističke manifestacije arrow SABOR NA RAVNOJ GORI
SABOR NA RAVNOJ GORI PDF Štampaj E-pošta

U Drugom svetskom ratu na Ravnu Goru dolazi pukovnik Dragoljub Mihajlović sa grupom boraca koja je odbila da prizna kapitulaciju. Dočekan je od strane majora Aleksandra Mišića, sina vojvode Mišića, koji mu se prikljičuje i strada od Nemaca da bi ga zaštitio.
 Ravna Gora
Pripadnici Ravnogorskog pokreta u Drugom svetskom ratu, njihovi potomci i brojni simpatizeri čuvaju uspomenu na dolazak pukovnika Mihajlovića na Ravnu goru (Markovdan, 8. maj 1941.).

Od 8. do 13. maja svake godine, tradicionalno se održavaju veliki narodni sabori, kada se ovde okupi nekoliko desetina hiljada posetilaca. Od 1996. godine početa je gradnja hrama posvećenog Svetom velikomučeniku Georgiju. Hram se gradi dobrovoljnim prilozima brojnih dobrotvora iz zemlje i inostranstva. Godine 1997. osveštana kupola ovog hrama, a 9. maja 1998. godine u potpunosti je završena gradnja i osveštan hram i zvonik u neposrednoj blizini. Na Ravnoj gori, na samom ulasku pre šumarske kuće, postavljena je spomen ploča, a stotinak metara iza nje, podignut spomenik đeneralu Draži Mihajloviću. I ploča i spomenik podignuti su devedesetih godina i predstavljaju početne korake ka rehabilitaciji ovog zapostavljenog prostora, kao i uspomene na Ravnogorski pokret. (www.banjavrujci.co.yu).
 
Sledeće >
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell