Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Turističke manifestacije arrow KOSIDBA NA RAJCU
KOSIDBA NA RAJCU PDF Štampaj E-pošta

Optimalna nadmorska visina Rajca (600-800 m), prijatan, lekovit i sedativan klimat, bogatstvo antropogenih turističkih potencijala odredio je da se ovaj prostor 1963. godine stavi pod zaštitu države i proglasi za regionalni park prirode.

Kosidba na Rajcu

Svake godine, počev od 1965. sredinom jula održava se poznata turistička manifestacija pod nazivom "Kosidba na Rajcu". Kosidba na Rajcu je smotra tradicionalnih izvornih sadržaja u čast kosidbe i seoskih moba.

U starijim vremenima košenje je završavano do Petrovdana 12. jula, a Kosidba na Rajcu predstavlja simboličan i svečan završetak košnje i održava se svake godine prve nedelje posle Petrovdana. Vašar na Rajcu postoji još od 1892. godine. Takmičari se nadmeću u košenju planinske trave. Kosci su u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu, a najbolji od njih se proglašava pobednikom-đidijom i dobija zlatnu kosu. Smotra ima međunarodni karakter, a do sada su učestvovali kosci iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske...

Kosidba na Rajcu Kosidba na Rajcu

Svake godine učestvuju najbolji kosci iz Republike Srpske i Crne Gore. Izvorne igračke i pevačke grupe iz okolnih sela su u narodnim nošnjama, a ručak od tradicionalnih jela služi se na ćilimima i belim čaršafima. U okviru manifestacije je sajam poljoprivredne mehanizacije i izložba najboljeg lovačkog naoružanja (www.banjavrujci.co.yu).
 
< Prethodno   Sledeće >
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell