Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Turističke manifestacije arrow DANI MALINE U BRANKOVINI
DANI MALINE U BRANKOVINI PDF Štampaj E-pošta

Još daleke 1962.god. ljudi okupljeni oko Turističkog društa «Brankovina» su shvatili da brankovinski krajgovih prirodnih i kulturnih aduta, te su svoje prve aktivnosti usmerili ka organizovanju prve značajne privredne kulturno-turističke manifestacije «Dani maline». treba promovisati isticanjem nje

Prvi «Dan maline» održan je u nedelju 1. 7. 1962. god. u crkvenoj porti. Kasnije to postaje tradicija, pa se i narednih godina «Dan maline» održava u subotu ili nedelju krajem juna ili početkom jula. U crkvenoj porti se održava sve do 1974. god. Kasnije ova manifestacija traje tri dana. Prvog dana se održava stručno savetovanje o daljem unapređenju malinarske proizvodnje, a drugog dana se organizuje izložba najkvalitetnijeg jagodičastog voća. Posle razgledanja i utvrđivanja najboljih plodova, stručni žiri dodeljuje nagrade i priznanja njihovim odgajivačima. Na kraju se izvodi kulturno-umetnički program.

Naredne 1963. god. programu je pridodata i izložba narodne radinosti i proizvoda seoskih domaćinstava sa mogućnošću kupoprodaje. Od 1965.god. počelo je organizovanje nagradne izložbe najboljih proizvođača maline (Podaci dobijeni od Siniše Brankovića iz Brankovine).

Poslednjih godina 20-tog veka ova manifestacija je zadržala datum, ali se održava jedan dan sa dosta skromnom ponudom. Danas se održava izložba maline, okrugli sto na temu nege i uzgajanja malina, izložba domaćih rukotvorina i degustacija starih domaćih jela. Posle programa «Desanki u čast» vrši se dodela priznanja najboljim proizvođačima maline.

 
< Prethodno   Sledeće >
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell