Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme

PRAVI ODMOR KOD PRAVOG DOMAĆINA PDF Štampaj E-pošta

     Posle jutarnje kafe, oko 8 sati, krenite iz Beograda do Valjeva, pa nastavite ka Kosjeriću. Na 23-em kilometru, u selu Podbukovi, u velikoj desnoj krivini, produžite pravo još 1 kilometar makadamom, sve do kuće Mila Obradovića. Tamo stižete između 10h i 10:30h. Uz kafu, rakiju i slatko od šljiva, ali i gibanicu sa koprivom, dočekaće Vas prijatni domaćini.

     Oko podneva , Milov sin Nikola će Vas povesti do Crne reke, koja protiče baš ispod kuće. Oduševiće Vas bistra, planinska voda; virovi, slapovi, rečni rakovi, tišina i divlja, netaknuta priroda. Uz brčkanje, kupanje i šetnju, poželećete da ostanete što duže, ali ćete i ogladneti, pa se oko 17h vratite do domaćinove kuće na ručak, koji Vam priprema domaćica Milja, baš onako kako ste se dogovorili.

     Nakon ručka, obićićete domaćinstvo; upoznaćete se sa kravama, ovcama, jaganjcima i mačkom Žućkom, a baka Dobrila će Vam pričati kako su , u njeno vreme, od konoplje pravljene košulje i svašta još.

Priči nikada kraja, ali bi oko 18:30h valjalo krenuti nazad.

Pogrešićete ako u Valjevu ne svratite u etno-kutak Udruženja domaćina. Tu su i prostorije Gljivarskog društva i Društva za proučavanje lekovitog bilja, gde će se naći za svakoga po nešto: literatura o gljivama, šumskim plodovima i lekovitom bilju, mirišljavo jastuče za opuštanje, rakija biljarica, rakija medovača...

     U neposrednoj blizini je pešačka zona-Knez Miloševa ulica, spomenici Vojvodi Mišiću i pesnikinji Desanki Maksimović; hotel Grand, Narodni Muzej, stara čaršija Tešnjar....

     Nakon obilaska, oko 20h, put Beograda.

     Ovu satnicu predlažemo mi, Vi je menjajte.

     Međutim, ako želite duže ostati u Podbukovima, možete se smestiti kod Mila, možda postaviti šator pored Crne reke ili tu negde parkirati kamp prikolicu.

Ako se prvog vikenda juna zateknete kod Mila, mada možete doći i namerno baš tada, učestvovaćete u manifestaciji ’’Lekovitim stazama Valjevskih planina’’, koja se svake godine održava baš tu.

     Ako se pak prvog vikenda oktobra zateknete kod Mila, mada opet možete namerno tada doći, skoknite do Divčibara ( 15 km od Mila ) i učestvujte u još jednoj tradicionalnoj manifestaciji ’’Dani gljiva na Valjevskim planinama’’.

     Ako Vas okolina oduševi, a zasigurno hoće, možete se odlučiti da prokrstarite njome , a usput da posetite manastire Lelić i Ćelije, Degurićku i Petničku pećinu, reku Gradac, neistraženu gradinu i svašta još.

     Ako , ne daj Bože, zafali Vašem autu, majstor Mile će lično sve to dovesti u red u svojoj radionici, a ako Vas interesuje koliko će sve to koštati, dogovorite se sa Milom-jeftinije je nego što mislite.

     Pored Mila, koga ste danas upoznali, jednako ljubazno, dočekaće Vas još tridesetak pravih seoskih domaćina u selima: Miličinici, Valjevskoj Kamenici, Gornjoj Bukovici, Pričeviću, Suvodanju, Rovnima, Rebelju, Tubraviću, Vujinovači, Brezovicama, Donjem Taoru, Donjim i Gornjim Leskovicama, Leliću, Jovanji, Deguriću, Petnici, Paunama, Popučkama i Rabrovici.

     A okolina takva da ćete teško odlučiti kuda pre: znamenito selo Brankovina, crkva brvnara u Miličinici, crkva Gračanica u Tubraviću, manastiri Lelić, Ćelije, Pustinja i Jovanja, planine-Medvednik, Jablanik, Povlen, Maljen, Divčibare, Petničko i Kameničko jezero, Paunska banja, Povlensko vrelo, reka Gradac, kanjon reke Sušice....

     Na stotinak kilometara od Beograda možete naručiti jahanje, voziti se starim fijakerom ili sedeti na jednom od dvadeset sedišta prvog srpskog autobusa proizvedenog davne 1939. godine.
                                                             

Etno-kutak Udruženja domaćina Valjevo
Pop Lukina 8/1, u pasažu
014/225-745
Marta Sekulić – PR menadžer
064/1440886
Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Mile Obradović
Podbukovi,
014/255-114,
064/2812365


DOBRO DO LI


 
< Prethodno   Sledeće >
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell