Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Putni pravci arrow VALJEVO-BRANKOVINA- ABAC I VALJEVO-OSEČINA-LOZNICA
VALJEVO-BRANKOVINA- ABAC I VALJEVO-OSEČINA-LOZNICA PDF Štampaj E-pošta
SELA: BRANKOVINA, MILIČINICA, VALJEVSKA KAMENICA I PRIČEVIĆ.

Severno i severozapadno od Valjeva protežu se PUTNI PRAVCI VALJEVO-BRANKOVINA- ABAC I VALJEVO-OSEČINA-LOZNICA, a sela koja su značajna na  području između ta dva putna pravca su: BRANKOVINA, MILIČINICA, VALJEVSKA KAMENICA I PRIČEVIĆ.

Brankovina se nalazi na 12 km od Valjeva i sa pravom je nazivaju “selo puno istorije”, obzirom da je svoju slavu stekla tokom dramatičnih istorijskih zbivanja u 19.veku, a posebno kao rodno mesto i zavičaj poznatih ličnosti srpske istorije i kulture. Na prvom mestu se radi o porodici Nenadović koja se na ovo područje doselila u 17.veku, ali i o čuvenoj pesnikinji Desanki Maksimović, koja je ovde provela svoje detinjstvo. Radi se o kulturno-istorijskoj celini koju čini skup istorijskih, kulturnih, prosvetnih i memorijalnih spomenika. Oni se mogu grupisati kao sakralni, folklorni i institucionalni ili na one koji se nalaze u Crkvenoj porti i na one koji su u kolskom dvorištu. Crkva Svetih Ahranđela, koja je završena 1830. godine zadužbina je Prote Mateje Nenadovića. Pri crkvi se čuva dragocena crkvena riznica u vidu muzejske postavke. U neposrednoj blizini crkve je grupa nadgrobnih spomenika iz 19.veka, gde su sahranjeni brojni članovi porodice Nenadović. U crkvenoj porti se nalazi grob Desanke Maksimović. Retki primerci narodnog graditeljstva, sobrašice, kojih ima 5, sačuvani su takođe u porti crkve. One potiču iz 19.veka i građene su u blizini crkava ili manastira, a služile su za okupljanje naroda u vreme svetkovina, sabora i crkvenih praznika. Jednostavnog su oblika; pravougaone osnove sa niskim temeljom koji je ozidan kamenom i sa četvorovodnim krovom koji je pokriven biber-crepom (ravan i sitan crep).
U drugom delu, u kolskom dvorištu, postoji još jedan spomenik narodnog neimarstva-vajat Nenadovića, gde je 1826. godine rođen književnik Ljuba Nenadović. Godine 1836.je sazidana prva državna škola koja je u potpunosti u skladu sa narodnim graditeljstvom-masivna , prizemna građevina pravougaone osnove i izgleda kao nešto veća seoska kuća. Unutrašnji raspored je prilagođen školskoj nameni, a danas je tu postavljena muzejska izložba posvećena razvoju školstva i prosvete u to vreme. Nova školska zgrada je podignuta 1894.godine i u njoj je učila Desanka Maksimović. Ona je obnovljena 1985. godine i sada se u njoj nalazi stalna izložbena postavka o životnom i književnom putu pesnikinje, sala za programe i biblioteka. Iza nove škole se nalazi pomoćna zgrada, podignuta sredinom 19.veka, koja je služila kao školska pisarnica i još je jedan vredan primerak narodnog graditeljstva.

Selo Miličinica je karakteristično po čuvenoj crkvi brvnari, koja potiče iz 18.veka, a Valjevska Kamenica po Kameničkom jezeru, koje je omiljeno mesto za pecaroše ali i za kupanje pa i vožnju čamcima. Selo je poznato po proizvodnji rakije, šljive i maline. Na Petrovdan se ovde održava manifestacija Petrovdanski dani. Selo Pričević je još jedno mesto poznato po dobrim i brojnim kafanama, ima osnovnu školu , a neposredno pre skretanja za Pričević, sa leve strane na reci Obnici, postoji i funkcioniše vodenica za mlevenje žita

 
Sledeće >
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell