Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Putni pravci arrow VALJEVO-LELIĆ-TAOR
VALJEVO-LELIĆ-TAOR PDF Štampaj E-pošta
SELA: LELIĆ, LESKOVICE, DONJI TAOR

Kada se od Valjeva krene u pravcu juga , lokalnim putem ka selu Lelić, prvo se nailazi na staru krčmu “Lelić”, a nakon 200 m (na desetom kilometru od Valjeva) se stiže i do istoimenog manastira, koji danas ima veliki turistički značaj. Postoji  i konak u okviru manastira koji može da pruži smeštaj za 50 ljudi-turista. Prekoputa manastira se nalazi stara kovačka radnja, a u blizini nje i stara sušara sa “lesama” (drvene sušilice za voće) koje svedoče o tradicionalnom načinu sušenja voća. Takođe, u neposrednoj blizini, se nalazi stara osnovna škola, do 4.razreda, koja danas broji samo 9 đaka. Na 1,5 km od manastira se nalaze dve kafane pored samog puta-jedna je kafana “Tadić” i datira još iz pretprošlog veka. Pored kafane je prodavnica, a prekoputa i Pošta. Sa leve strane kafane je još jedna stara kovačka zanatska radnja po čemu je ovaj kraj čuven.

Na trećem kilometru odatle, desno se odvaja put za selo Sušicu, gde postoji seoska crkva i osnovna škola do 4.razreda. Nazad, glavnim putem, nakon 2 km, stoji stara kuća-dućan-koji je i dalje u funkciji. Tu sa desne strane se skreće ka zaseoku Jovanovići koji je karakterističan po vunovlačari Jovanović Božidara, jedinoj u funkciji na ovom području. Tu se nalazi i selo Donje Leskovice, sa osnovnom školom do 8.razreda, dvema novootvorenim kafanama, prodavnicom i seoskim domom koji je jednim delom renoviran i u vlasništvu je škole. Koristi se i za smeštaj učitelja ali i za školske goste. Povratkom na glavni put, dalje se nastavlja ka Mravinjcima i selu Gornje Leskovice i zaseoku Jabuka gde postoji kovačka radnja, čiji vlasnik ima 76 godina i koja i danas radi. Na 18.kolometru od Valjeva, dolazi se do mesta Rastilo, a tu se nalazi šumarska kuća- ima 20 ležaja i skoro je renovirana, a namenjena je omladinskom turizmu. Posebno su redovni posetioci- članovi istranjivačkog društva iz Valjeva, koji ovde borave na svojim akcijama i gde, između ostalog, održavaju edukativna predavanja  upotpunjena terenskim radom. Područje je bogato srnećom divljači, mečijom leskom, četinarskom šumom, a ovde se odigralo i jedno od prvih pošumnjavanja još davne 1918.godine. Na jednoj čistini, u neposrednoj blizini, su se nekada održavali seoski vašari uoči velikih praznika. Zanimljivo je da se sve to nalazi na samo 1 km od puta, a i dalje se ima osećaj potpune divljine. Nazad uz glavni put, nailazi mesto Ćebića Metaljka gde se pravi kafana Ćebića krčma koja će imati i 5 soba pride. Odatle dalje 500 m nailazi se na izvor zvani “Lovačka česma”, u čijoj blizini je i spomenik Boško Buha. Zatim, nastupa potez vikendaša i sa jedne i sa druge strane puta sve do Mravinjaca gde postoji još jedna šumarska kuća i još jedna škola do 4.razreda sa dva đaka. Desno od šumarske kuće se nalazi jedan luksuzan privatni posed, sagrađen od autohtonih materijala (drvo i kamen), ali je ipak modernog stila sa bazenom, saunom , terenima za razne sportove, a detalji, poput nameštaja, pribora za jelo i sl.su u etno stilu. Spolja ima izgled broda, a za njegovu gradnju, vlsnik je angažovao najbolje majstore u zemlji.
Tu se dolazi do jednog raskršća, levo se ide prema Kosjeriću, a desno, nakon 14 km puta kroz šumu, dolazi se do izvora Povlenske reke. Na početku tog puta, sa desne strane, u potoku, mogu se videti kamene kugle neispitanog porekla i sastava, ali impozantnog izgleda. Tu u blizini se nalazi još jedna šumarska kuća, a 5 km odatle, vodenica potočara, još u funkciji.
 
Nazad na glavnom putu, pa prema Kosjeriću, nailazi se na izvorište Bele Vode-jak i hladan izvor koji nikada ne presušuje, a ubrzo zatim se stiže do Povlenske kose i do sela Gornji Taor što je ujedno i granica sa opštinom Kosjerić.
 
< Prethodno   Sledeće >
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell