Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Putni pravci arrow VALJEVO-RAJKOVIĆ-DIVČIBARE
VALJEVO-RAJKOVIĆ-DIVČIBARE PDF Štampaj E-pošta
SELA: PETNICA, PAUNE, RABROVICA

Ovo je regionalni putni pravac koji povezuje grad sa Divčibarima. Do Petnice se stiže nakon 7 pređenih km asfaltiranim putem (skreće se desno iz pravca Valjeva) i on vodi pored sportsko-rekreativnog centra “Petnica” koji poseduje tri bazena, jedan olimpijski, kao i terene za košarku, fudbal, odbojku i mini golf.  Bazeni se napajaju toplom podzemnom vodom. U blizini, u pravcu Divčibara, se nalazi i istraživačka stanica “Petnica”, pored koje je smeštena i seoska crkva.

S obzirom da ovaj kraj pripada Valjevskom krasu, na udaljenosti od jednog kilometra od sela (9 km od Valjeva), nalazi se Petnička pećina. Pored velike speleološke i paleontološke vrednosti, pećina poseduje i arheološke vrednosti. Naime, predstavlja najstarije svedočanstvo o životu ljudi u Zapadnoj Srbiji, a prva istraživanja ovog lokaliteta su obavili Josif Pančić i Jovan Cvijić.

Iz pećine izvire rečica Banja koja protiče kroz selo, ali i potok Pocibrava na kom je 1990. godine izgrađena zaštitna brana i tako je dobijeno manje jezero “Petničko” jezero, površine 2 ha, na čijim obalama su ptice selice i močvarice već formirale svoja staništa. Jezero je omiljeno mesto i za valjevske lovce i ribolovce, ali i za kupače, posebno jedan deo gde je uređena manja plaža.

Selo Paune spada među najstarija sela gornjeg toka reke Kolubare. I ono se nalazi na sedmom kilometru istočno od Valjeva, sa leve strane regionalnog puta. Ono je danas nažalost jedno od najnerazvijenijih, ali i najvećih sela valjevske opštine. Poznato po izvorima termomineralnih voda i po takozvanoj “narodnoj banji” koja postoji još od dvadesetih godina prošlog veka. Spadala je ujedno i u “divlje banje”-bez lekara, i tu je narod dolazio da se kupa, blati i pije lekovitu vodu. Prve analize Paunske banje, vršene su još 1935. godine u Ministarstvu zdravlja tadašnje Jugoslavije i zabeleženo je da je voda nedovoljno iskorišćena i da je sumporovita i lekovita. Do izvorišta banje vodi seoski put i nalazi se 600 m posle ulaska u selo.Skakalo
Foto: Adam Radosavljević
 

Posebna atrakcija je 20 m visok vodopad Skakalo na reci Manastirici nedaleko od Divčibara.

 
< Prethodno
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell